söndag 29 juli 2012

Dare to be naive, ett inlägg baserat på Buckminster Fullers tankar

Vi föds nakna, ignoranta, kunskapslösa och utan erfarenhet. Men vi har naturligt blivit försedda med hungerkänslor, törst, nyfikenhet och lär oss efterhand genom ”trial and error”, försök och misslyckande. Vi kommer ganska långt på detta sätt. Någonstans senare i livet lär vi oss sedan att det är fel att misslyckas. Många säger att det går inte att göra det där, du kommer misslyckas. Många håller dina tankar och idéer tillbaka.

Ett nyfött barn är specialist på att sälja, att vara ärlig, att testa, göra fel och lära sig. Barn säljer t ex att dom är hungriga, att dom vill ha ditt och datt. Dom får ofta som dom vill, dom är helt enkelt bra på att sälja. Är du gravid får du ofta sittplats på en överfull buss etc, det är barnets påverkan. Barn har det liksom inbyggt i själen sälja, charma eller vad det nu är. Om inte annat tjatar dom till sig godis, glass eller vad det nu kan vara.. =) Någonstans på vägen mot att ”bli så kallad vuxen”, försvinner ofta just denna säljförmåga allt mer. Men det är en viktig kompetens att kunna sälja, något jag själv skulle vilja bli bättre på.

Vi har ett system som lär oss att teori är bra. Att matematik är fiiint (eftersom det är komplext). Om man t ex inte har hållfasthetsberäknat en ”sak” så anses det ofta vara en ”amatörkonstruktion” Att t ex. komma fram till om en sak fungerar genom att försök och misslyckande anses inte fint (så jobbar amatör brukar det sägas), speciellt inte i den akademiska världen. Vi människor tror oss bli smartare genom att förstå teorin. Men vi är bara en del i ett större system. Vi är här för ett större syfte, inte bara att man och kvinna producerar bebisar, som Buckminster Fuller säger. Vi har vackra hjärnor, många varelser har hjärnor, men vi människor har troligen den bästa av varelserna här på jorden. Åtminstone tror vi det.

Verkligheten anser vi ofta vara allting som vi kan se, lukta på, röra, höra, eller hur? Men det finns mycket som vi inte kan se med våra ögon . Röntgenstrålar (Wilhelm Conrad Röntgen) t ex, eller våra trådlösa radiosignaler (Marconi),  wifi, etc, men dessa har vi lärt oss finns ändå. Hur mycket som vi INTE har upptäckt kan nog vara väldigt mycket.

Vad jag vill ha sagt är att var inte rädd att misslyckas, bara du lär dig något av det. Jag säger därmed inte att du ska experimentera med dig själv som testobjekt, det är att utmana gränserna (och kanske inte värt det).. Utgå givetvis från kända fakta, hjulet behöver inte uppfinnas på nytt. Ut och testa mer, vilket jag själv verkligen borde göra mer också! Dom människor som åstadkommit mycket har misslyckats mycket på vägen, det är en del av att utvecklas. Så när det känns tungt att du misslyckats någon gång, tänk på att det är ett sätt att utvecklas och ta lärdom varför det inte gick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar