söndag 8 april 2012

Stenåldersmat vs vår moderna livsstil, bla spannmål - Boktips och utdrag ur boken "Livskraft i vardagen" av Eva Forsberg Schinkler

Påskdagen har också givit lite tid för att läsa och då fortsatte jag på följande bok:
Livskraft i vardagen – med inspiration av Ayurveda

Det är en intressant bok, här kommer ett litet utdrag:

//s105

”I Sverige må vi leva länge men vi är definitivt inte särskilt friska under tiden vi lever. Mer än hälften av Sveriges befolkning har en eller //s106// flera symptom på kroniska tillstånd och vi knaprar medicin som aldrig förr. Det är lätt att gå vilse i alla forskningsrön om hur vi ska äta för att hålla oss friska. Egentligen är det inte särskilt svårt. Vi behöver ställa oss fråga: Vilken mat är vi skapta för att äta? Enlige som forskar på våra gener sägs det ta minst 50 000 år för människan att förändra sina gener. Hur levde vi för 50 000 år sedan? Inte hade vi snabbmatsrestauranger, dygnet-runt-öppna butiker och nattjobb!
Man kan få mycket kunskaper om detta om man tittar på det som kallas evolutionsmedicin. Det är ett ganska nytt och mycket spännande forskningsområde som studerar hur vi människor har levat sedan urminnes tider, för att på så vis se hur vi med hjälp av denna kunskap kan lära oss att leva mer balanserat idag. Den evolutionsmedicinska forskningen studerar människor som idag äter ungefär som vi gjorde på stenåldern, det vill säga en blandad kost med mycket grönsaker, frukt och nötter tillsammans med kött, fisk och skaldjur. Enligt de evolutionsmedicinska forskarnas rön har dessa människor inte de folksjukdomar som är så vanliga i västvärlden.

Människan har sitt ursprung i Afrika och började utvandra därifrån för ca 200 000 år sedan. Vissa folkgrupper anpassade sig till att äta mer kött, till exempel samer och eskimåer, men de åt fortfarande utifrån vad våra gener var anpassade till. Det var först i och med att människorna blev bönder och började odla som vi gick över till en kost som vi egentligen aldrig var skapta för. Spannmål, som blev den stora grödan, är vi helt enkelt inte skapta för att äta, då det tillhör gräsväxterna. Människans matspälkningssystem är inte anpassat för att bryta ner gräs på ett optimalt sätt och därför kan många människor ha svårt att äta spannmål, som till exempel vetemjöl med dess gluten. Det har visat sig att ett sätt att öka vår förmåga//s107// att smälta spannmål mer effektivt är att skapa försurningsprocesser, som till exempel i surdegsbröd.

Förutom att vi började odla spannmål började vi senare även hålla boskap och mjölk blev en allt större del av kosten vilket heller inte ingick i vår naturliga mattradition från början. De flesta människor på jorden saknar dessutom ett viktigt enzym i matsmältningen som bryter ner mjölkproteinerna, vilket innebär att de inte kan smälta mjölk. För dessa personer är det uppenbart att det inte ska äta mjölkprodukter. Idag äter vi spannmål, mjölkprodukter, överdrivet mycket fett och otroliga mängder socker tillsammans med kött från tamboskap, som innehåller mycket mättade fettsyror (ca 70 % fett jämfört med 30 % i viltkött), vilket innebär att kroppen har fullt upp med att dels ta hand om artfrämmande ämnen i kroppen och dels bryta ner en större mängd proteiner, fett och socker än vad vi är disponerade för att klara av. Tillsammans med en mängd tillsatser, färgämnen, konserveringsämnen och allt annat som idag ingår i vår mat så har kroppen fått ett tufft jobb med att upprätthålla hälsan.”
--------------

Färdigläst för idag, charrå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar