måndag 1 oktober 2012

Bokläsning i helgen: Friluftsmat av Anita Forssell, bla torkning av mat

Torkad mat är något som fångade mitt intresse, så jag lånade boken friluftsmat av Anita Forssell.

Anita ger ett mycket kunnigt intryck och det var en bra och lättläst bok att läsa. Jag läste mest det som handlade om att torka mat på en torkolla.

En enkel torkutrustning kan göras av en kupevärmare som sätt i en låda där man har satt myggnät på några nivåer. Torkningens värme ska normalt inte överstiga +50 grader Celsius.

Det går till och med att torka ägg :) Läs boken om du är intresserad av att få med dig lätt mat på någon tur eller liknande.


Bok Friluftsmat av Anita Forssell. Handlar bla om hur man kan torka mat själv
Lär dig om att torka mat, bra bok! Undvik att torka saker med mycket fett, då det håller sig sämre. Dvs om du ska torka köttfärs, välj en fettfri variant och gärna så färsk som möjligt.


Torkning av mat. Yoghurt, banan.
Göra godbitar genom att torka Yoghurt lät spännande! Det ska dock inte vara så fettfri Yoghurt enligt boken. Värt att testa! :)


Här ett litet utdrag från boken:

//s39 //
”När bananskalet är brunprickigt är frukten som mest aromfylld och perfekt att torka.
Frukter med ätbara skal behöver inte skalas, men tvätta dem omsorgsfullt för att få bort besprutningsmedel och fruktvax. Skiva tunt, strimla eller skär frukterna i små bitar. Man kan hacka lite torrare frukter, som äpplen, i riktigt små bitar. Lägg ut frukten glest på torkollorna och torka till en början i +50 grader. När de fått hinna och börjat krympa kan man sänka temperaturen. Vattenrika och mycket sockerrika frukter, som melon och banan, skärs i lite tjockare skivor då det blir tunna som flarn som torkade och lätt kan fastna i underlaget. Genom att lägga dem på tunt, syntetiskt tyg kan de släppa lättare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar