I filmen "The bitter truth" pratar Professor
Robert H. Lustig bland annat om hur farligt socker är. Här är lite anteckningar efter att jag har börjat titta. Se tidigare inlägg här.
Fruktos
söthetsindex (173) Labbfruktos, betydligt sötare än vanligt socker.
Kristalliserad fruktos om jag fattat det hela rätt..
Företagen
har alltså börjat addera detta till softdrinks.
Sukros
eller Sackaros (Sucrose på engelska) – det vanliga vita sockret (söthetsindex =
100). Kommer från bet- eller rörsocker. (Finns bla i Juice)
HFCS
(High Fructose Corn Syrup) består av ca 42-55 % fruktos och har söthetindex
120. HFCS är en relativt ny uppfinning, det fanns inte 1955, och nu konsumerar
vi 63 pounds (28,6 kg) per person. HFCS Uppfanns 1966 i japan. HFCS är väldigt
billigt! Det är så billigt att det ersatt socker i många produkter. HFCS går
att hitta i det mesta, ketchup, hamburgardressing. Varje processad mat nästan.
Och man ska
även ha klart för sig att Sukros (vanligt socker består av 50 % fruktos). Om
jag förstått det hela rätt består HFCS av en molekyl Glucose och en molekyl
Fruktos.
Lustig:
”Det är INGEN skillnad mellan HFCS och Sucrose (vanligt socker). Dom är båda
lika dåliga, lika farliga, lika giftiga.”
Fruktos (fruktsocker)
är ett gift i sig själv enl. professor Lustig. Precis som Etanol (sprit) är.
Glukos
(74)
Vi äter
141 pound (64,1 kg) av socker varje år enligt Robert H. Lustig… Sjukt är det
inte?
Bok som
rekommenderas av Lustig: Pure, White and
Deadly, skriven 1972 av John. S Yudkin, allting stämmer i denna bok säger
professor Lustig trots att den har så många år på nacken. Läs den om du kan
hitta den.
Den :
Pure, White and Deadly - How sugar is killing us and what we can do to stop it ska
släppas igen i november 2012. Skriven av John Yudkin:
Bild från: http://www.amazon.co.uk/Pure-White-And-Deadly-killing/dp/0241965284/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1345947178&sr=8-1 |
Olika sockerarter:
Laktos, Mjölksocker, kommer från mjölk, säger sig själv ju :)
Glukos, druvsocker, dextros. druvsocker kommer av att glukos förekommer i vindruvor. Druvsocker kan framställas genom fotosyntes.
Fruktos. Kallas fruktsocker i dagligt tal. Fruktos kan
endast metaboliseras i levern och kan vid överdriven konsumtion öka risken för fettlever.
VÄRT ATT VETA: Fruktos stänger även av kroppens mättnadssignal. Inga bra va?
Fruktos (Fructose) används som sötningsmedel, bland annat tillsammans med glukos
i isoglukos.VÄRT ATT VETA: Fruktos stänger även av kroppens mättnadssignal. Inga bra va?
Sackaros (Sucrose på engelska), vanligt betsocker eller rörsocker (vanligt bordsocker alltså) är sammanfogat av en glukosenhet och en fruktosenhet
"Energigivande:"
Icke energigivande:
- Socker (sackaros, sukros)
- Fruktsocker (fruktos, druvsocker)
- Honung
- Erytritol
- Isomalt (E 953)
- Laktitol (E 966)
- Maltitol, maltitolsirap (E 965)
- Mannitol (E 421)
- Sorbitol, sorbitolsirap (E 420)
- Tagatose
- Xylitol (E 967)
- Steviosid (från sötflockel)
- Neohesperidindihydrochalkon (E 959)
- Taumatin (E 957)
Artificiella sötningsmedel använda i Sverige:
- Acesulfamkalium (E 950)
- Aspartam (E 951) (aspartam är sammansatt av asparginsyra, fenylalanin och metanol, och sukralos framställs genom en modifiering av sackarosmolekylen, som ökar sackarosens sötningspotens starkt)
- Cyklaminsyra, cyklamater (E 952)
- Natriumcyklamat
- Sackarin (E 954)
- Sukralos (E 955)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar