onsdag 3 oktober 2012

Socker och sötningsmedel, HFCS, Sukros, Fruktos mm



I filmen "The bitter truth" pratar Professor Robert H. Lustig bland annat om hur farligt socker är. Här är lite anteckningar efter att jag har börjat titta. Se tidigare inlägg här.

Fruktos söthetsindex (173) Labbfruktos, betydligt sötare än vanligt socker. Kristalliserad fruktos om jag fattat det hela rätt..
Företagen har alltså börjat addera detta till softdrinks.

Sukros eller Sackaros (Sucrose på engelska) – det vanliga vita sockret (söthetsindex = 100). Kommer från bet- eller rörsocker. (Finns bla i Juice)

HFCS (High Fructose Corn Syrup) består av ca 42-55 % fruktos och har söthetindex 120. HFCS är en relativt ny uppfinning, det fanns inte 1955, och nu konsumerar vi 63 pounds (28,6 kg) per person. HFCS Uppfanns 1966 i japan. HFCS är väldigt billigt! Det är så billigt att det ersatt socker i många produkter. HFCS går att hitta i det mesta, ketchup, hamburgardressing. Varje processad mat nästan.

Och man ska även ha klart för sig att Sukros (vanligt socker består av 50 % fruktos). Om jag förstått det hela rätt består HFCS av en molekyl Glucose och en molekyl Fruktos.

Lustig: ”Det är INGEN skillnad mellan HFCS och Sucrose (vanligt socker). Dom är båda lika dåliga, lika farliga, lika giftiga.”
Fruktos (fruktsocker) är ett gift i sig själv enl. professor Lustig. Precis som Etanol (sprit) är.
Glukos (74)
Vi äter 141 pound (64,1 kg) av socker varje år enligt Robert H. Lustig… Sjukt är det inte?
Bok som rekommenderas av Lustig: Pure, White and Deadly, skriven 1972 av John. S Yudkin, allting stämmer i denna bok säger professor Lustig trots att den har så många år på nacken. Läs den om du kan hitta den.
Den :
Pure, White and Deadly - How sugar is killing us and what we can do to stop it ska släppas igen i november 2012. Skriven av John Yudkin:
Pure, White and Deadly - How sugar is killing us and what we can do to stop it. Av John Yudkin
Bild från: http://www.amazon.co.uk/Pure-White-And-Deadly-killing/dp/0241965284/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1345947178&sr=8-1




Olika sockerarter:
 
Laktos, Mjölksocker, kommer från mjölk, säger sig själv ju :)
Glukos, druvsocker, dextros. druvsocker kommer av att glukos förekommer i vindruvor. Druvsocker kan framställas genom fotosyntes.
Fruktos. Kallas fruktsocker i dagligt tal. Fruktos kan endast metaboliseras i levern och kan vid överdriven konsumtion öka risken för fettlever. 
VÄRT ATT VETA: Fruktos stänger även av kroppens mättnadssignal. Inga bra va?
Fruktos (Fructose) används som sötningsmedel, bland annat tillsammans med glukos i isoglukos.
Sackaros (Sucrose på engelska), vanligt betsocker eller rörsocker (vanligt bordsocker alltså) är sammanfogat av en glukosenhet och en fruktosenhet

Från Wikipedia när man söker på "sötningsmedel":


"Energigivande:
Icke energigivande:

Artificiella sötningsmedel använda i Sverige:
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar